Większość odmian wina dobrze komponuje się ze słodkimi potrawami. Nie ma jednak gwarancji, że smak deseru i napoju idealnie się dopełnią. W tym artykule przyjrzymy się perfekcyjnym połączeniom wina i słodyczy, które pomagają wydobyć z siebie to, co najlepsze. Jeśli zastanawiasz się, jakie wino do deseru wybrać, koniecznie przeczytaj nasze porady.
Desery z kawą i tiramisu
Idealną parą z kawowymi deserami będą wina o orzechowych niuansach. Może to być ciemne rubinowe porto z Portugalii lub hiszpańskie sherry o kremowej strukturze i bogatych akordach migdałowych. Kolejnym doskonałym dodatkiem będzie włoskie Trebbiano starzone przez 5 lat. Jego głęboki smak z otulającymi nutami miodu i dymu doskonale połączy się z lekką goryczką kawy.
Desery jagodowe
Jagodowe desery, kremowe puddingi czy ciasta otwierają ogromną przestrzeń dla miłośników wina. Do nich śmiało można podać włoskie prosecco. Ta opcja jest szczególnie dobra dla miłośników brutu. Kolejne ciekawe połączenie będzie z gałką muszkatołową. Może to być klasyczne Kubey Winery Muscat Rose albo włoskie Grosjean Valle d’Aosta Muscat Petit Grain. Jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego, z pomocą przyjdzie Muscat Vardabuir, stworzony przez ormiańskich winiarzy z rzadkiej odmiany winogron.
Słodycze z gruszek i jabłek
Desery z tych owoców mają słodko-kwaśny smak, często dodaje się do nich cynamon lub rodzynki. Dlatego najlepszym dodatkiem będą wina o wysokiej kwasowości. Doskonałym wyborem będzie Riesling, w którego smaku często wyczuwalne są nuty przypraw i zielonych jabłek. Smak deseru dopełnią różnorodne wina musujące, takie jak włoskie Prosecco, niemiecki Schlumberger lub francuski Crémant.
Puddingi, desery kremowe, panna cotta
Słodkie pełne wina nadają się do delikatnych deserów, takich jak crème brûlée czy pudding śmietankowy. Może to być słynne złote Sauternes z Bordeaux lub klasyczny Muscat. Owocowe niuanse tych ostatnich doskonale łączą się z kremowymi nutami delikatnych deserów. Jeśli zależy Ci na świeżości, Gewurztraminer o mineralnych i jagodowych odcieniach będzie świetną opcją.
Desery z dyni
Słodycze dyniowe mają nuty korzenne i miodowe, więc nie będą dobrze komponować się z winami wytrawnymi, które mają wysoką kwasowość. Najlepiej zwrócić uwagę na rodzaje słodkie i półsłodkie, takie jak australijski Muscat z akordami karmelu czy wzmocniona portugalska Madera. Ciekawe połączenie uzyskuje się z winem Takai lub Port.
Desery cytrusowe
Przyjemną kwasowość deserów cytrusowych doskonale równoważą wina o wysokiej zawartości cukru. Mogą to być Sauternes, Tokai, Jerez lub inne wina z późnych zbiorów. Mówi się, że dobrze dojrzałe jagody zawierają dużą ilość cukru. Pikantne nuty deseru dobrze podkreślą musujące wino i szampan, w tym brut.
Lody i sorbety
Lody najlepiej łączyć z szampanem, klasycznym francuskim merlotem, winami cabernet, chardonnay, aromatycznym portugalskim winem porto.