Rodzaje, sposób montażu, powierzchnie do gotowania i inne cechy
Jak wybrać kuchenkę? Dla wielu użytkowników nie jest jasne, dlaczego istnieje taka różnorodność i czym różnią się od siebie kuchenki. Dowiedzmy się, jak wybrać najlepszą, nie pomijając żadnych szczegółów.
Odmiany kuchenek
Najprostszym krokiem na drodze do wyboru kuchenki jest decyzja o rodzaju urządzenia. Konwencjonalnie urządzenia dzielone są według następujących parametrów:
sposób montażu;
rodzaj piekarnika;
dodatkowe funkcje.
Rozważmy szczegółowo każdą pozycję.
Sposób montażu
Jak wybrać kuchenkę do kuchni według sposobu montażu? Istnieją trzy możliwe sposoby montażu płyty grzewczej:
Wbudowany. Płyta do zabudowy to model kombinowany z oddzielną płytą grzewczą i piekarnikiem. Modele do zabudowy przeznaczone są dla klientów, którym zależy na estetycznych kuchniach. Takie urządzenia idealnie pasują do wnętrza i nie wyróżniają się z ogólnego stylu.
Blat stołu. Urządzenia stołowe składają się wyłącznie z powierzchni do gotowania i należy je umieszczać na stole kuchennym.
Stojący na podłodze. Podłogowe, jak sama nazwa wskazuje, są usytuowane na podłodze. Takie piece są uzupełnione o piekarnik.
Rodzaj piekarnika
Jeśli chodzi o tryby pracy piekarnika, to klienci mają do dyspozycji dwie opcje:
Piekarnik gazowy. Jest to opcja, która ma wiele zalet. Piekarnik umożliwia przygotowanie potraw w krótkim czasie, ponieważ nagrzewa się w ciągu kilku minut. Użytkownik może łatwo regulować temperaturę i rozkład ciepła, a sam piekarnik nagrzewa się równomiernie. Niektóre z wad to długi czas chłodzenia, złożoność instalacji i wyższa cena.
Piekarnik elektryczny. Większość osób wybiera tę opcję, gdy nie ma możliwości podłączenia piekarnika do gazu. Piekarniki elektryczne są tańsze, bardziej kompaktowe i łatwiejsze do podłączenia. Do wad należy zaliczyć zależność od energii elektrycznej – w przypadku przerw w dostawie prądu nie będzie można korzystać z piekarnika. Kolejną wadą jest obciążenie sieci. W domach ze słabej jakości okablowaniem mogą wystąpić problemy z napięciem podczas użytkowania.
Dodatkowe funkcje
Większość kuchenek posiada następujące dodatkowe funkcje:
timer – pozwala na określenie czasu pracy piekarnika;
prowadnice teleskopowe – służą do bezpiecznego i łatwego podnoszenia naczyń z potrawami z piekarnika.
Niektóre urządzenia posiadają również lampkę kontrolną palnika. Informuje ona o tym, że płyta grzewcza pracuje, zwiększając bezpieczeństwo użytkowania.
Jak wybrać płytę grzewczą?
Wybór powierzchni płyty grzewczej zależy od materiału i kształtu oraz wielkości stref gotowania. Powierzchnia płyty jest metalowa lub ceramiczna. Funkcjonalnie warianty te nie różnią się od siebie – wszystko zależy od preferencji projektowych.
Jeśli chodzi o kształt, powierzchnia gotowania może być prostokątna lub kwadratowa. W tym przypadku warto wybrać model w oparciu o miejsce, w którym znajduje się płyta gazowa.
Rozmiar palników ma znaczenie, jeśli gotujesz kilka potraw jednocześnie. Aby jak najszybciej podgrzać potrawę, potrzebne są większe palniki. Małe palniki są odpowiednie dla lepszej kontroli temperatury.